Ajurvédska kava Ašvagandha - Instantná kávovina s himalájskou bylinou Ašvaganda (Withania somnifera). Povzbudzujúci nápoj k posilneniu imunity, fyzickej kondície a telesnej pohody.
Ašvaganda je krík dorastajúci až 1,5 m, poschádzajúci zo západnej Indie. V starých indických spisoch je oslavovaná ako zázračný životodárny prostriedok a tonikum. Tradične bola Ašvaganda cenená ako afrodiziakum a súčasť nápojov lásky. V tantrických rituáloch bola používaná na predĺženie erekcie. V ľudovej medicíne sa hojne používa pri rekonvalescencii po ťažkých chorobách, pri fyzickom a duševnom vyčerpaní, nespavosti a pod. Priaznivo ovplyvňuje plodnosť, utišuje zápaly a znižuje krvný tlak. Preukázaný bol tiež pozitívny vplyv koreňa Ašvagandy na niektoré funkcie mozgu, ako je zlepšenie schopnosti získavania informácií a ich následného uchovania. Ašvaganda má kladné imunostimulačné účinky na aktivitu kostnej drene, podporuje množenie bielych krviniek a sekréciu niektorých enzýmov.
Podľa ajurvédskych textov pomáha Ašvaganda odstraňovať toxíny a nečistoty z telesných energetických kanálov v tele. Posilňuje koncentráciu a pozitívne ovplyvňuje činnosť mozgu, zvyšuje odolnosť voči stresu. Je významným životabudičom. Vyživuje všetky tkanivá, vrátane kĺbov a nervov. Zvyšuje kvalitu a množstvo lymfy - prvku, ktorý harmonizuje telo a vedomie. Pomáha tak nielen telesnému očisteniu. Vyvažuje myseľ a zmierňuje následky mentálneho a emocionálneho stresu a prispieva tak k udržaniu pocitu vnútornej pohody.
Ďalšia zložka čakanka lekárska (Cichorium intybus) zvyšuje vylučovanie žlče, podporuje tak trávenie a priaznivo pôsobí na činnosť pečene. Napomáha prečisteniu krvi a odbúraniu nečistôt z tela.
Ajurvédska káva Ašvaganda:
- neobsahuje kofeín
- má regeneračné a posilňujúce účinky
- posilňuje fyzickú a psychickú kondíciu, zvyšuje odolnosť voči stresu
- čakanka podporuje trávenie a priaznivo pôsobí na činnosť pečene
- je výbornou náhradou kávy alebo čaju, vhodná aj pre dlhodobú konzumáciu
Návod na použitie:
Do šálky dáme 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky ajurvédskej kávy a zalejeme horúcim či studeným mliekom. Môžeme dosladit podľa chuti. Prípadne môžeme použit vriacu vodu a doplniť mliekom v pomere 2:1. Nepoužívame prevarené mlieko ani nesypeme ajurvédsku kávu do šálky s mliekom či vodou.
Dávkovanie:
Najviac 4 x za deň 1 šálku.
Zloženie:
100 g výrobku obsahuje 94 g čakanky lekárskej a 6 g výťažku z byliny ašvaganda (1 g extraktu je získaný z 8 g byliny ašvaganda).
Balenie: 50g (50-60 šálok nápoja)
Nový komentár