Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho upätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Z nutričného hľadiska sú Goji veľmi cenné, obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych (napr. tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvkov menujme napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor, sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi (čo naznačuje už ich jasne červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, sú Goji výdatnejšie ako mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme spomenúť tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok. Celkom unikátna pre Goji je skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu.
Dlhoročný odborný lekársky konzultant časopisu „Journal of Longevity Research" (Zápisník Výskumu Dlhovekosti) a vedecký pracovník, Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí: „Viac než 15% bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú živinami nabitú „superpotravinu" presahujúcu všetky známe kritéria. Je dokázané, že lycium polysacharidy obsiahnuté v Goji majú naozaj pozoruhodné antioxidačné a imunitu podporujúce vlastnosti."
Celý proces pestovania a spracovania je veľmi šetrný a striktne sa vyhýba umelému dosušeniu a akémukoľvek použitiu chemikálií. Tým je dosiahnutá maximálna „živosť" sušených plodov a teda zachovanie ich najvyššej možnej nutričnej hodnoty. Goji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Skvelé je tiež pridávať goji do ovocných koktailov a šejkov, ktorých základom môže byť napríklad super výživné konopné mlieko. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne (malá hrsť).
Hmotnosť : 100 g
Nový komentár