Hrozienka sultánky nesírené
Namiesto obvyklého sírenia použili alternatívne metódy zabezpečujúce potrebnú trvanlivosť. Pred sušením sa zozbierané hrozno krátko ponorí do 5%-ného roztoku potaše (uhličitanu draselného) s trochou bio olivového oleja. Tak sa skráti doba sušenia na slniečku a zmenší sa tým riziko zmeny počasia. Sultánky sa sušia len tri až päť dní a uchovajú si počas tohto procesu svoju svetlú farbu - a bez sírenia. Po sušení sa Sultana umyjú a ručne roztriedi. Zlepovanie sultánok sa zabráni orosením bobuliek trochou bio slnečnicového oleja. Koncentrácia oleja nesmie presiahnuť 0,5%.
Tieto sultánky pochádzajú z projektu TURECKO spoločnosti Rapunzel.
HMOTNOSŤ: 400 g
KRAJINA PÔVODU: Turecko
POUŽITIE: Na pečenie a varenie, do jogurtu, müsli a dezertoch. Ako náhrada cukru a ostatných sladidiel.
VÝŽIVOVÉ INFORMÁCIE: Rovnako ako ostatné sušené ovocie, aj hrozienka sú koncentrovaným zdrojom energie, cukru a živín. Okrem iného obsahujú vlákninu (cca 5,4 g na 100 g) a v menšom množstve aj železo, draslík a vitamíny radu B.
100 g obsahuje v priemere:
Energia: 1113 kJ / 266 kcal
Vápnik: 52 mg (6,3% DDD)
Železo: 1,8 mg (13% DDD)
Draslík: 860 mg (25% DDD)
Vitamín B1: 0,1 mg (7% DDD)
Vitamín B2: 0,08 mg (5% DDD)
Nový komentár