Najznámejší druh je moringou oleifera, Malý, opadavý strom s korkovej kôry a visiace, krehké konáre až do asi 60 cm dĺžky, jasne zelené malé, oválne listy až 2 cm dlhé. Vyrastie 30 cm za mesiac a za rok môžu dosiahnuť výšky až 4 metrov, maximálne 15 metrov. Listy stromu moringy sa dajú jesť surové a čerstvé do šalátov alebo varené ako zelenina. Taktiež sa používajú do omáčok a polievok , lahodný čaj sa vyrába z listov.
Majú dobrý vkus a sú výborným zdrojom vitamínov. Čerstvé listy obsahujú:
Trikrát viac železa ako špenát
toľko bielkovín ako vajce
7-krát viac vitamínu C ako pomaranč
4 krát viac vitamínu A je mrkva
Trikrát viac draslíka ako sú banány
Štyrikrát viac vápnika ako je mlieko
Výhonky majú chuť a ostrosť z reďkoviek, možno použiť ako korenie.
Zo sušených listov sa dá pripraviť výživný prášok, jedlá, pečivo a nápoje môžu byť pridané ako cenný potravinový doplnok.
Sušené listy obsahujú:
25 krát toľko železa ako špenát
4 x viac bielkovín, ako sú vajcia
0,75 krát viac vitamínu C ako pomaranče
10-krát viac vitamínu A je mrkva
15 krát toľko draslíka sú banány
17 krát toľko vápnika ako mlieko
Moringa je tiež veľmi dôležitý pre domáce zvieratá a drobné zvieratá, ktoré trpia rovnako ako my ľudia nedostatkom vitamínov a minerálov.
Moringou obsahuje 18 z 20 známych aminokyselín. Jeden rozlišuje medzi aminokyseliny esenciálne a ne- esenciálne aminokyseliny.
V podstate to znamená, že telo nemôže produkovať tieto aminokyseliny sám.
Z tohto dôvodu by mali byť dodávané do organizmu potravinami alebo prostredníctvom doplnkov. Všetky esenciálne aminokyseliny sa nachádzajú v moringou.
Funkcia aminokyselín:
Enzymatickú činnosť.
Hormonálna účinok.
Protilátka účinok.
Regulácia acidobázickej rovnováhy.
Tie prenášajú kyslík, vitamíny a minerály do našich buniek.
Nadväzujú na naše telo a udržiavajú ju v stave opráv (kosti, zuby, koža, spojivové tkaniva, vlasy, krvné cievy, atď.)
Moringa obsahuje nasledujúcich 18 aminokyselín.
1 izoleucín
2 leucín
3 lyzín
4 methionin
5 Fenylalanín
6 treonín
7 tryptofán
8 valín
9 alanín
10 arginín
11 tyrozín
12 kyseliny asparágovú
13 cystín
14 Serín 15 glycín
16 histidín
17 Proline
18 glutámovej
Antioxidanty (inhibítory oxidácie) zvyčajne fungujú ako voľné radikály.
Voľné radikály sú vysoko reaktívne formy kyslíka (agresívne molekuly).
Voľné radikály vznikajú v takmer všetkých metabolických pochodov sú veľmi škodlivé pre telo pokial sú spájané s patogenézami mnohých ochorení. Zvýšená tvorba voľných radikálov je spôsobená stresom, ozónom, UV žiarením, zlými stravovacími návykmi, alkoholom a fajčením. Antioxidanty sú tiež dôležitou súčasťou materského mlieka, pôsobia v tele dieťaťa ako mrchožrúti a pomáhajú ostatným v obrane proti infekcii.
Veľmi dôležité, medzi voľnými radikálmi, je napríklad "vitamín C".
V tele sa vitamín C, prepravuje cez krvné riečište. Reaguje s voľnými radikálmi, napríklad tvorbu peroxidu vodíka, ktorý potom premieňa
Takéto protizápalové lieky fungujú najlepšie v kombinácii s inými podobnými prírodnými bioaktívnými látkami.
Antioxidanty v moringou: Vitamín A, C, E, K
Horčík, zinok, selén
Leucín, cholín, zeatin
Chlorofyl, beta-sitosterol, kamferol
Quercetin, rutín, Caffeoylquinic kyselina
Luteín, zeaxantín, glutatión
Beta karotén, alfa-karotén, ďalšie karotenoidy
Stigmasterol
Pre vegetariánov je dôležité, že sa kombinujú potravíny bohaté na bielkoviny (fazuľa, hrach, sója, orechy, atď) pšenica a ryža. Pre nich je strava obohatená moringou vysoko odporúčané. Čaj z kvetov je veľmi účinný proti kašľu a prechladnutiu. Moringové semená majú vysoký obsah oleja až 45% z nich je vysoko kvalitný olej . Vzhľadom k vysokému obsahu kyseliny behenovej je tiež známe ako Behenöl.
Behenöl používa po tisíce rokov a je stále ako základný prostriedok pre výrobu mydla, parfumov, krémov.
Vzhľadom k jeho zmäkčeniu a výživným vlastnostiam, olej je báječný pre vlasy a starostlivosť o pleť.
Bledo žltý až svetlo hnedý olej je vysoko cenený v kozmetickom priemysle, a je veľmi vyhľadávaný. Pravdepodobne aj jeho schopnosť eliminovať nežiaduce telesný pach.
Jedná sa o najstabilnejší rastlinný olej,ktorý sa používa v prírodnej kozmetiku, a to najmä pri liečbe suchej kože a ako stabilizátor pre kozmetiku.
Hlavné zložky:
Glyceridy mastných kyselín, kyseliny olejovej 65,7%
Kyselina linolová 3-4%
Kyselina palmitová 9,3%
Kyselina stearová 7,4%
Behenovej 8,6%
Myristovej 1,5%
a stopy lignoceric.
Švajčiarska vedci zistili, že Moringové látky môžu čistiť znečistenú vodu, stačí 0,2 g pre prípravu 1 litra pitnej vody.
Na jeseň sa látky viažu sa častice vznášajúce sa vo vode, pričom rozptýlené častice sú ťažšie. Vzhľadom k tomu, baktérie, vírusy a spóry plesní sa tiež viažu k týmto časticiam v ovzduší, sú zabití v tomto procese a vyplávajú z kontaminovanej pitnej vody.
Nový komentár