V skutočnosti, "Chia" je mayské slovo pre "sila".Po príchode Španielov rastlina takmer vyhynula z kultúrnych a náboženských dôvodov, znovu sa začala využívať začiatkom 20 st. ako dostupné jedlo, olej, krmivo a v kozmetickom priemysle. Chia je repka. Rastie v tropických a subtropických oblastiach amerického kontinentu, z údolia centrálneho Mexika a tiež v Argentíne. Má podobné poľnohospodárske požiadavky iných olejnatých semien, ako je ľan. Za normálnych okolností, Chia semeno obsahuje 30% až 35% oleja, z ktorých približne dve tretiny sú Omega-3 kyseliny. Chia semená majú obrovskú rad vlastností, ktoré sú pre nás ľudí veľmi užitočné a prospešné:
1) Chia semená majú najlepšie bylinné koncentrácie Omega 3 a Omega 6 mastných kyselín. Omega 3 a 6 mastné kyseliny hrajú významnú úlohu v starostlivosti o naše bunky, našu kožu a orgány. Zabezpečujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch ako D, E a K, zlepšujú schopnosť koncentrácie a nálady.
2) Chia semeno môže absorbovať až 15-násobok svojej váhy Táto "hydrofilná" vlastnosti spôsobí, že ľudské telo dokáže viacej absorbovať sacharidy (hlavný dodávateľ energie pre ľudské telo), a pomaly ho postupne uvoľňuje do krvi. To znamená viac konštantnej hladinu cukru v krvi po dlhú dobu! Chia semeno používali indiáni počas dlhých a náročných behov, v dnešnej dobe ho používajú hlavne maratónci
3) Vyrovnaný obsah vody zabezpečuje, že naše telo a bunky sú obklopené tekutinou, ktorá je veľmi dôležitá pre príjem živín . Pre nedostatok tekutín v tele príde vzniká dehydratácia, čo neznamená nič iné, ako že naše bunky sú tzv. suché- hladné. Chia Semená obsahujú asi 42% vlákniny, 5% rozpustnej vlákniny a 36% nerozpustnej vlákniny. Vláknina je zásadné pre zdravý tráviaci systém a bráni zápche. 1. Lyžička oleja obsahuje toľko vápnika ako dve šálky mlieka. Vápnika slúži na v zdravé kostí, štítnu žľazu, pečeň a obličky. Olejové kyseliny semien Chia obsahujú celý rad anti- oxidačných látok, ktoré pomáhajú viazať voľné radikály v tele. Voľné radikály ničia bunky tela a sú jedným z dôvodov rýchleho starnutia. vôbec najvyšší obsah rastlinných 3-omega mastných kyselín (5 x viac ako rybí tuk, 7 x krát viac ako losos) Olej obsahuje množstvo vitamínov (hlavne skupiny B) a minerálnych látok, ako vápnik, horčík, železo, selén, podporuje koncentráciu a pamäť, dodáva energiu a pomáha v boji proti Alzheimerovej chorobe, urýchľuje reakciu organizmu na začínajúce zápalové ochorenia, pomáha pri reumatoidnej artritíde, pôsobí proti depresii a striedaniu nálad, vplýva na kardiovaskulárny systém, upravuje krvný tlak, cukor, znižuje cholesterol a obsah triglyceridov v krvi, doporučuje sa pri liečbe psoriázy (potierať aj zvonka), upokojuje svrbenie pokožky u ľudí trpiacich ochoreniami obličiek pri pravidelnom užívaní pomáha pri chudnutí.
Dávkovanie: vnútorne - ráno (nalačno) a večer (pred spaním) jednu čajovou lyžičku studená kuchyňa- podľa chuti a množstva jedla vonkajšie použitie - podľa potreby Skladovanie: Skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote do 22°C.Po otvorení spotrebujte najneskôr do 3 mesiacov. Obsah:100 ml
Nový komentár